Józefów. Portal Urzędu Miasta. Ładowanie...

Zobacz odpowiedzi



Ilość: 2967

Lp. Data Pytanie / Odpowiedź
81. 2024-12-20
Dzień dobry, kiedy jest planowana do wykonania jezdnia o nawierzchni asfaltowej na ul. Rolniczej w Józefowie?
-- Tomek
Odpowiedź:

Dzień dobry, W budżecie na 2025 rok przewidziano środki na wykonanie dokumentacji projektowej przebudowy ul. Rolniczej.

82. 2024-12-20
Dzień dobry Szanowny Panie Burmistrzu,
Na ul. Wawerskiej pomiędzy Werbeny i Wąską, od kilku lat są zakazy parkowania. Niestety notorycznie stoją tam samochody, często przed samym przejściem dla pieszych. Poruszanie się chodnikiem po zachodniej stronie ul. Wawerskiej jest bardzo utrudnione, a z wózkiem niemożliwe, przez parkujące tam samochody. Dodatkowo ograniczają widoczność, gdy stoją przy samym przejściu dla pieszych obok ul. Wąskiej. Piesi nie widzą nadjeżdżających samochodów od strony Falenicy, a kierowcy osób chcących wejść na "zebrę" zza zaparkowanych aut.. Niestety zwracanie uwagi parkującym nic nie daje. Może uważają, że zakazy ich nie dotyczą. Czy policja albo straż miejska mogłyby zająć się tematem?
Pozdrawiam.
-- Marcin
Odpowiedź:

Dzień dobry, Kontrole parkowania w tym rejonie będą przydzielane dla patroli SM w ramach zadania stałego. Niemniej jednak prosimy o zgłaszanie na bieżąco bezpośrednio do Straży Miejskiej tel. 11 789-22-12 przypadków nieprawidłowego parkowania, bo od kilku lat nie mieliśmy już zgłoszeń w tym rejonie

83. 2024-12-19
Dzień dobry
Panie Burmistrzu czy w najbliższym czasie uruchomiona będzie jadłodzielnia ?
Zakładam że w okresie okołoświątecznym wiele osób chętnie by skorzystało.
I tych oddających i tych potrzebujących.
Pozdrawiam serdecznie
Małgorzata Jasińska
Przy okazji życzę Panu i całemu zespołowi zdrowych i wesołych Świąt
-- Małgorzata Jasińska
Odpowiedź:

Dzień dobry, Z uwagi na wymagania Sanepidu, jakie musi spelnić jadłodzielnia,  Miasto nie podejmie się ustawienia urzadzenia chłodniczego na cele jadłodzielni.  Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej wraz z organizacjami działajacymi na terenie Józefowa tj. Forum Chrześcijańskie docelowo okresowo dostarcza żywność osobom potrzebującym.

84. 2024-12-16
Dzień dobry, jaki jest powód wyłączenia z użytkowania przystanku Drogowców? Ponadto kiedy planowana jest jego reaktywacja oraz z czego wynika owe wyłączeniem bez uprzedniego komunikatu dla pasażerów?
-- Tomasz Kołudzki
Odpowiedź:

Dzień dobry, Przystanki od Górek do ul. Kard. Wyszyńskiego zostały wyłączone z uwagi na remont ronda na skrzyżowaniu ul. Kraszewskiego i Mieszka I w Otwocku. Linia autobusowa 702 została skierowana na objazd, o czy informowaliśmy m.in. mediach społecznościowych https://fb.watch/wvIlOnllAo/ oraz na stronie. W związku z zakończeniem prac i likwidacją objazdu, przystanki są już czynne.

85. 2024-12-13
Po raz kolejny przesyłam pytanie dotyczące stanowiska UM i Burmistrza względem osób, które bezprawnie uzurpują sobie prawo do władania (jako jedyni) drogą, która w MPZP ma być dostępna dla wszystkich - mowa o drodze między ulicą Jachowicza a Ziarnistą. Został tam bezprawnie postawiony znak, który blokuje przejazd wszystkim mieszkańcom. Wnosiłem o przeniesienie własności tej drogi na Miasto Józefów (nawet deklarowałem wsparcie finansowe) ale niestety nic w tym kierunku nie uczyniono. Co więcej, osoby te blokują także innym dostęp do kanalizacji mieszkańcom położonym bliżej ulicy Werbeny.
-- Piotr Zagała
Odpowiedź:

Dzień dobry, Pracownicy Urzędu zweryfikowali lokalizację drogi. Znajduje się ona na terenie prywatnym, zatem miasto nie ma uprawnień do ingerowania na tym terenie. W sytuacji, kiedy nie ma zgody współwłaścicieli, pozostaje Panu wystąpić na drogę sądową.

86. 2024-12-09
Dzień dobry.
Czy jest szansa aby na ul . Bema zostały wykonane progi zwalniające? Chyba każda utwardzona ulica w okolicy je posiada, poza Ejsmonda. Niektórzy kierowcy traktują ten prosty odcinek drogi (700-800m) jak tor wyścigowy, a gdy spadnie śnieg, trenują jazdę "bokami". Ruch samochodów robi się co raz większy, szczególnie po utwardzeniu ul. Polnej, a jeszcze wzrośnie gdy zostanie wykonane połączenie asfaltem z Al. Nadwiślańską. Instalacja progów ograniczyła by zapędy niektórych kierowców.
Z poważaniem.
-- Marcin
Odpowiedź:

Dzień dobry, W planach 2025 r. nie ma budowy progów zwalniających w ul. Bema.

Dopuszczalna prędkość na całej długości ul. Bema wynosi 50 km/h. Wzdłuż ulicy znajduje się chodnik umożliwiający bezpieczny ruch pieszych. Wszelkie naruszenia przepisów prawa o ruchu drogowym należy zgłaszać bezpośrednio do policji. Z poważaniem,

87. 2024-12-09
Dzień dobry, czy w centrum miasta przy ul. Piłsudskiego jest plan rozbiórki pawilonu w którym miesiła się księgarnia, czy pawilon będzie przeznaczony na coś innego?
-- Renata
Odpowiedź:

Dzień dobry, Budynek dawnej księgarni nie stanowi własności Miasta a teren, na którym jest posadowiony jest oddany w wieczyste użytkowanie. Miasto nie zna planów właściciela budynku. Obiekt może być zagospodarowany zgodnie z zapisami planu zagospodarowania przestrzennego, które można znaleźć między innymi pod adresem:  https://jozefow.e-mapa.net/

88. 2024-12-09
Dzień dobry,
Gorąca prośba o niewłączanie w obchody Święta Niepodległości w Józefowie w dniu 11 listopada przemówienia/ listu od kontrowersyjnych europarlamentarzystów. Pani nie ma nic wspólnego z patriotyzmem, czy pamięcią o walkach za Wolność naszej Ojczyzny.
Czytając przemówienie zrobiono politycznie jednostronną hucpę. Słuchający byli zażenowani..
To nie jest jedynie moja opinia, rozmawiałam z kilkoma osobami, które miały podobne zdanie.
Jako wieloletni mieszkańcy Józefowa nie chcemy tego słuchać!!!!
-- mieszkanka
Odpowiedź:

Dziękuję za Państwa opinię

89. 2024-12-09
Dzień dobry,
prośba o usunięcie góry śmieci zalegających na działce leśnej przy ul. Wiślanej pomiędzy Wawerską i Bema, w rejonie nr 30. Jeżeli nie jest to działka miejska, prośba o interwencję u właściciela.
pozdrawiam.
-- mieszkaniec
Odpowiedź:

Dzień dobry, Sprawa została już zgłoszona odpowiednim służbom. Pozdrawiam

90. 2024-12-09
Panie Burmistrzu,
Dziękujemy za remont ul. 3 Maja. Prośba jeszcze o interwencję ws podniesienia chodnika u zbiegu ul . 3 Maja z Wiślaną. Obecnie chodnik jest poniżej asfaltu, pełen liści i wody po deszczu. Przez to nie daje się przejść przez ulicę po pasach, tylko środkiem skrzyżowania.
Remont był pewnie wykonany przez powiat, zatem prośba o skierowanie uwagi do odpowiedniej instytucji.
pozdrawiam.
-- mieszkaniec
Odpowiedź:

Szanowny Panie, Chodnik jest w pasie drogi powiatowej. Pana prośbę przekazaliśmy do Zarządu Dróg Powiatowych w Otwocku. Pozdrawiam

< 1 ... 7 8 9 10 11 ... 297 >
Portal wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności portalu. zamknij