Józefów. Portal Urzędu Miasta. Ładowanie...

Zobacz odpowiedzi



Ilość: 2967

Lp. Data Pytanie / Odpowiedź
521. 2021-08-20
Dziękuję za szybką odpowiedź nt. krzaków i zarośli, które rosną w obrębie drogi i znaczne ograniczają widoczność. Napisał Pan: "występujemy do właścicieli posesji, przy których pojawiły się nielegalne nasadzenia, parkingi, głazy itp. o ich usunięcie." Problem polega na tym, że to nie są nasadzenia tylko dorodne, często przekraczające 3 m. wysokości lub równie szeroko rozrośnięte samosiejki. Tak więc odpowiedź na zaistniałą sytuację jest jedna: to rośnie w świetle drogi i podlega tylko miastu. W poprzednich latach wycinką takich roślin zajmowały się służby miejskie tyle, że samo przycięcie i pozostawienie korzeni nic nie daje bo te inwazyjne rośliny szybko odrastają. Tak więc ponowna prośba o interwencję służb na ulicach Michalina.
-- Michaliniak
Odpowiedź:

Dzień dobry. Będę wdzięczny za zgłoszenie dokładniejszych lokalizacji, przy których występują takie nasadzenia do Referatu Gospodarki Komunalnej tel. 22 779 00 48. Ułatwi i przyspieszy to działanie. Jeśli rośliny rosną na terenie miejskim zostaną usunięte przez miasto. Jeśli wystają z działek prywatnych, do usunięcia zostaną wezwani ich właściciele.

522. 2021-08-18
Panie Burmistrzu,
Ulica Malinowskiego to główna ulica osiedla Kolonia Błota. Na odcinku Wał Miedzeszyński - ulica Dzika utwardzona została trylinką plus minus 40 lat temu. Już pora ja wyasfaltować, tym bardziej ze jest to droga uczęszczana o wiele intensywniej ( m.in.kościół) niż niektóre asfaltowane obecnie ulice w naszym mieście. Proszę o informację czy asfalt na ulicy Malinowskiego jest przewidziany w najbliższych latach, czy tez mieszkańcy musza podjąć starania aby zadanie takie zostało wprowadzone do budżetu miasta?
Pozdrawiam z wyrazami uznania za owocną pracę dla naszego miasteczka:))
-- Janusz
Odpowiedź:

Utwardzenie ul. Malinowskiego na wspomnianym odcinku nie zostało zaplanowane w budżecie na ten rok ani w Wieloletniej Prognozie Finansowej. Przedstawię Pana postulat radnym wśród propozycji inwestycyjnych na 2022 r. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam.

523. 2021-08-16
W 2018 r. na tym forum informował Pan mieszkańców, że wykonany został projekt techniczny przebudowy ul. Baśniowej-Legendy oraz ul. Kormoranów na odcinku od ul. Godebskiegodo ul. Gołębiej. Na kiedy przewidywana jest utwardzenie tych odcinków?
-- Jan
Odpowiedź:

Dzień dobry. Utwardzenie wspomnianych ulic będzie możliwe po uregulowaniu stanów prawnych działek w pasie drogowym. Obecnie trwają postepowania regulacyjne.

524. 2021-08-11
Szanowny Panie Burmistrzu,
po raz kolejny zwracam się z prośbą o zamówienie walca na ul. Żytnią i porządne wgniecenie kamieni w drogę. Kamienie zostały wysypane na ulicę w zeszłym roku i nie zostały dostatecznie wciśnięte w ziemię, chociaż są duże i ostre (zwłaszcza od strony bliższej Powstańców Warszawy). Od tej pory zdarłam już na nich jedne buty i walizkę bagażową, z którą często wybieram się do pracy. Nie to jest jednak najgorsze. Niestety moja mama jest bardzo poważnie chora na jeden z rodzajów polineuropatii, który powoduje u niej olbrzymią, bardzo bolesną nadwrażliwość na dotyk. Od czasu wysypania kamieni na drogę mama jest uziemiona w domu, bo boleśnie odczuwa każdy z nich pod podeszwą butów i nie jest w stanie zrobić po nich kroku. Przez te kamienie mama od ponad roku nie była nawet w najbliższym sklepie, a do lekarza może wybrać się jedynie wtedy, kiedy ktoś może ją tam zawieźć samochodem - bardzo proszę o interwencję, bo to naprawdę poważana sprawa.
Odpowiedź:

Szanowna Pani. Mocne ubicie tłucznia w tej ulicy nie jest możliwe, ponieważ może uszkodzić istniejące tam studzienki gazowe i wodociągowe.

Proszę o kontakt z Referatem Gospodarki Komunalnej (tel. 22 779 00 55), któremu przekazałem sprawę, w celu umówienia spotkania. Pracownik przyjedzie na miejsce i oceni możliwości poprawy warunków dla pieszych na ulicy Żytniej.

525. 2021-08-09
Kiedy zbudowane zostaną sieci: kanalizacyjna i wodociągowa w przedłużeniu ulicy Limby (działce nr 18/7 obręb 88)?
-- Bogusława Galas
Odpowiedź:

Przy ustalaniu kolejności budowy nowych odcinków sieci wod-kan pod uwagę brana jest m.in. liczba zabudowań, które będą mogły z niej korzystać. We wspomnianym rejonie gęstość zabudowy jest niewielka, dlatego budowa sieci wodociągowej i kanalizacyjnej nie jest tam obecnie planowana.

526. 2021-08-05
Dzień Dobry

Po modernizowaniu części poboczy ul. 3 Maja blisko granicznej , blisko zgr. sióstr Albertynek oraz w wielu innych miejscach pobocze lub miejsca parkingowe(?) są usypane z tłucznia lub innego kamienia. Wygląda brzydko i tak jakby w dalszym ciągu przeprowadzane były tam roboty. Proszę o odpowiedź, czy miasto zamierza w jakiś sposób zakończyć prace z poboczami zalewając ten tłuczeń asfaltem lub chociażby zasypując ziemią i sadząc trawę?
-- Tomasz
Odpowiedź:

Dzień dobry. Ulica 3 Maja nie jest drogą gminną lecz powiatową i jej remont był wykonywany przez Zarząd Dróg Powiatowych. Przekażemy Pani uwagi zarządcy drogi, należy jednak zauważyć, że tłuczeń stanowi w tym przypadku rodzaj odwodnienia drogowego.

527. 2021-07-22
Chciałbym zapytac o straż pożarną OSP Józefów. Po co pojechała nasza straż na obóz harcerski do Przerwanek.? Jako zabezpieczenie przed niepewnymi warunkami pogodowymi czy zabezpieczenie lekarskie ? Pozdrawiam.
-- Józefowianin
Odpowiedź:

OSP Józefów jest stowarzyszeniem, które działa według własnego statutu. Poza działalnością ratowniczą straż podejmuje również własne inicjatywy, jak np. prowadzenie drużyny harcerskiej, która w tym roku wypoczywała właśnie w Przerwankach. Pozdrawiam.

528. 2021-07-21
Panie Burmistrzu, zastanawiam się, czy to uwaga z zakresu bezpieczeństwa czy infrastruktury. Często jeżdżę lub chodzę ulicami Michalina. I w wielu miejscach widzę, jak niektórzy mieszkańcy z niewiadomych przyczyn (podobno estetycznych?!) hodują przed swoimi posesjami krzaki i zarośla, które rosną w obrębie drogi i znaczne ograniczają widoczność. Przykłady? Proszę bardzo:
1. ulica Kwiatowa przy Miłej; Krzaki dzikiej róży, które dla wyjeżdżających z Miłej całkowicie zasłaniają widok z lewej strony;
2. ulica Jałowcowa przy posesji nr 7. Hodowane z upodobaniem młode klony rosnące w ulicy przy ogrodzeniu powoli zasłaniają prześwit jezdni
Proponuję przejazd ulicami Michalina bo podobnych przypadków jest dużo więcej. Zróbcie coś z tym.
-- Michaliniak
Odpowiedź:

Poza ograniczaniem widoczności, o czym Pan wspomniał, takie praktyki mają jeszcze inne negatywne konsekwencje, m.in. utrudnianie dojazdu służb ratunkowych i miejskich czy utrudnianie ruchu pieszym.  Ostatnio przedstawialiśmy mieszkańcom ten problem (artykuł: https://www.jozefow.pl/pobocza-musza-byc-bezpieczne-4313) i będziemy konsekwentnie przypominać jakie zagrożenia wiążą się z samowolnym zagospodarowywaniem poboczy. Równolegle występujemy do właścicieli posesji, przy których pojawiły się nielegalne nasadzenia, parkingi, głazy itp. o ich usunięcie.

529. 2021-07-19
Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź na pytanie dotyczące przystanków. Zgadzam się, że gęstsza sieć przystanków co do zasady powinna dotyczyć rejonów silniej zurbanizowanych, ale pozostaje ona nie bez związku z sukcesem frekwencyjnym komunikacji także w rejonach z nieco rzadszą zabudową. Na pewno można poczekać z innymi przystankami do czasu uruchomienia linii - tu chodzi jedynie o takie zaprojektowanie ścieżki rowerowej (na Wiązowskiej), żeby było to w ogóle możliwe od strony technicznej bez ingerencji w nową ścieżkę. W szczególności pasażer nie może wysiąść wprost pod koła roweru. A przy okazji samej ścieżki - rozumiem, że tym razem na każdym skrzyżowaniu z Wiązowską pojawią się przejazdy dla rowerów zamiast samego przejścia dla pieszych? Obecne rozwiązanie nie jest bezpieczne dla nikogo.
-- Rafał
Odpowiedź:

Inwestycja „Projekt i przebudowa ścieżki rowerowej/ciągu pieszo-rowerowego/chodnika w ul. Wiązowskiej (Wronia - do granic miasta)” została przewidziana do realizacji w formule „zaprojektuj i wybuduj”. Planuje się realizację zadania w obrębie istniejącego pasa drogowego. Na etapie projektowania zostaną przeanalizowane najlepsze rozwiązania techniczne dla rowerzystów i pieszych mając na uwadze istniejące warunki terenowe.

530. 2021-07-15
Panie Burmistrzu,
stanowczo sprzeciwiamy się totalitarnym pomyslom ograniczenia mozliwosci palenia weglem i drewnem.
Nie każdego stać na pompę ciepła.
To co zamierza zrobic samorzad warszawski, takze w naszym powiecie, jest brakiem troski o dobro mieszkańcow. Prosimy o sprzeciw wobec pseudoekologii, ktora przybiera coraz bardziej absurdalne formy. Nie dajmy sie zwariowac.
-- Adam
Odpowiedź:

Palenie węglem i drewnem w piecach powoduje smog, a ten ma tragiczny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego zmiana sposobu ogrzewania jest konieczna. Wymiana „kopciuchów” musi nastąpić do końca 2022 r. (bądź do połowy 2023, jeśli wejdzie w życie nowelizacja uchwały antysmogowej). Nie ma jednak konieczności aby instalować pompę ciepła. Wystarczy piec gazowy, olejowy lub ogrzewanie elektryczne. Nadal można montować wysokiej  klasy kotły na paliwa stałe, jednak zgodnie z projektem zmiany uchwały anstysmogowej ich eksploatacja będzie ograniczona w czasie.

Uwagi do projektu nowej uchwały anstysmogowej mogą wnosić nie tylko samorządy, ale wszyscy mieszkańcy Mazowsza. Konsultacje społeczne trwać będą do 16 sierpnia 2021 r.

https://mazovia.pl/pl/bip/zalatw-sprawe/konsultacje-spoleczne/ruszaja-konsultacje-projektu-uchwaly-sejmiku-wojewodztwa-mazowieckiego-zmieniajacej-obowiazujaca-uchwale-antysmogowa.html

Do wymiany „kopciuchów” można uzyskać dofinansowanie z kilku źródeł: programu Czyste Powietrze, ulgi termomodernizacyjnej oraz dopłat z budżetu miejskiego. Pozwala to sfinansować większą część, a często nawet całe przedsięwzięcie. Mieszkańcy, którzy dokonali już wymiany pieca potwierdzają, że ogrzewanie gazem nie jest droższe niż opalanie węglem.
Szczegóły dot. dofinansowania do wymiany pieców można uzyskać w Urzędzie miasta, tel. 22 779 00 54, m.bogusz@jozefow.pl

< 1 ... 51 52 53 54 55 ... 297 >
Portal wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności portalu. zamknij