Józefów. Portal Urzędu Miasta. Ładowanie...

Zobacz odpowiedzi



Ilość: 2504

Lp. Data Pytanie / Odpowiedź
2481. 2013-08-25
Panie burmistrzu. Niedawno było potrącenie rowerzysty na objedzie przez remont mostu na naszych ulicach przez pędzące autobusy, niebawem nowy rok szkolny i małe dzieci zaczną chodzić, trzeba by coś postawić fotoradary, by zwolnić i poprawić bezpieczeństwo, co zrobi miasto? Pozdrawiam.
Odpowiedź:

Policja i Straż Miejska przez pierwsze dwa tygodnie września prowadzą akcję „Bezpieczna droga do szkoły”, która polega ona na zwiększonej kontroli rejonów w okolicach placówek edukacyjnych. Jednym z jej elementów jest właśnie kontrola radarowa uczestników ruchu.

2482. 2013-08-23
Panie Burmistrzu. Kolejny rok o tej porze w trakcie rozstawiania stoisk koło kościoła, sprzedawane są petardy dla dzieci. Józefów tego dnia to poligon dla nieletnich. Niestety po raz kolejny powtarza się scenariusz dzwonienia na policję i brak reakcji z ich strony. Sprzedawanie petard nieletnim jest niezgodne z prawem, dlaczego Państwo umożliwiacie to wydając zgodę na handel przed kościołem?
Odpowiedź:

Zwrócimy uwagę na ten problem podczas kolejnych tego typu wydarzeń odbywających się przed kościołem.

2483. 2013-08-26
Witam, Panie Burmistrzu przeszło miesiąc temu pisałam i pytałam o światła na skrzyżowaniu Górki / Al. Nadwiślańska - odpowiedział Pan że trwają rozmowy. Chciałam zapytać na jakim są etapie? Zbliża się rok szkolny i zwiększony ruch. Pozdrawiam.
Odpowiedź:

Proszę o kontakt w tej sprawie z Zarządem Dróg Wojewódzkich.

Mazowiecki Zarząd Dróg Wojewódzkich
ul. Górna 18
Otwock
Tel.: 22 779-30-29

2484. 2013-08-28
Panie Burmistrzu, w nawiązaniu do komunikatu, który pojawił się na stronie UMJ o opłatach za wywóz odpadów - chciałam się zapytać dlaczego osoba zameldowana na terenie nieruchomości nie może w imieniu "deklarującego" realizować opłat? Jak Państwo chcecie podejść do kont wspólnych, gdzie w przelewie wyświetlają się dane tylko jednego ze współposiadaczy?
Odpowiedź:
Zasady dokonywania opłat zostały opisane szczegółowo na naszej stronie www.jozefow.pl. Zdarzają się jednak sytuacje, w których organ administracyjny kierując się dobrem społecznym stosuje odstępstwo od ogólnie przyjętych zasad i w związku z tym będą uwzględnione dokonywane przez członków rodzin.
2485. 2013-08-28
Panie Burmistrzu czemu Pana urzędnicy utrudniają dokonywanie wpłat za śmieci, gmina powinna się cieszyć, że ludzie wpłacają pieniądze. To, że nie mogę zapłacić przelewem za moją mamę opłaty jest utrudnieniem. Moja mama nie ma konta i jest niechodząca, ja pracuję do 18, nie mogę wyjść wcześniej z pracy, żeby zapłacić za śmieci w urzędzie. Kto to wymyślił!!!
Odpowiedź:
Zasady dokonywania opłat zostały opisane szczegółowo na naszej stronie www.jozefow.pl. Zdarzają się jednak sytuacje, w których organ administracyjny kierując się dobrem społecznym stosuje odstępstwo od ogólnie przyjętych zasad i w związku z tym będą uwzględnione dokonywane przez członków rodzin.
2486. 2013-08-29
Od 1 września 2011 r., wszystkie dzieci w wieku 5 lat są zobowiązane do realizacji rocznego przygotowania przedszkolnego, Posłaliśmy dziecko do przedszkola w Józefowie. Przyjęto do grupy, która ma zajęcia przez minimum, czyli 5 godzin dziennie. Dziś się okazało, że dwa razy w tygodniu te 5 godzin rozpoczynać się będzie od godziny 12. W szkole w tej sytuacji można zrobić od rana jakieś zajęcia dodatkowe, wysłać na świetlicę. W przedszkolu takich możliwości nie ma. Czy uważa Pan, że takie rozwiązanie jest dobre? Jak to wpisuje się w politykę prorodzinną? Czy zmuszanie przez urzędników maluchy do przebywaniu w przedszkolu do godziny 17 jest prawidłowe?
Odpowiedź:

Takie rozwiązanie wynika z możliwości organizacyjnych przedszkola.

2487. 2013-08-29
Co będzie w budynku obok Babci Heli oraz na rogu Reymonta przy torach?
Odpowiedź:

Budynek ten ma przeznaczenie usługowo –handlowe.

2488. 2013-08-30
Może warto otworzy w Józefowie jakiś klub, w którym będą odbywały się koncerty?
Odpowiedź:

Organizacją koncertów oraz imprez kulturalnych zajmuje się Miejski Ośrodek Kultury, który dysponuje odpowiednią infrastrukturą.

2489. 2013-08-31
W pytaniach do Pana dużo osób skarży się że stan wielu dróg jest fatalny, a zwłaszcza po zimie. Dlaczego nie można zrobić raz a porządnie ulicy, która wytrzyma wiele lat, tylko co roku trzeba łatać? Może problem po części leży w tym jakie firmy łatają te dziury. Może powinno się zmienić SIWZ i ustalać bardziej rygorystyczne kryteria niż jak jest w większości przetargów: wygrywa ten co podał najniższą cenę?
Odpowiedź:

Łatwiej będzie Panu zrozumieć stosowane przez nas kryteria, gdy dokładniej zapozna się Pan z ustawą o zamówieniach publicznych.

2490. 2013-09-02
16.08 na moje pytanie dotyczące odbieranie śmieci segregowanych z terenu wspólnot Kopernika 11, 11a i 13 odpisał mi Pan, że wspólnoty powinny postawić więcej pojemników. 1.Teren wspólnot nie jest magazynem odpadów; 2.dotychczas była to odpowiednia liczba; 3.Miasto podniosło znacznie opłatę znacznie psując jakość odbioru i każe wspólnotom inwestować? Proszę o częstsze odbieranie śmieci segregowanych.
Odpowiedź:

Proszę o kontakt w tej sprawie z Referatem Gospodarki Komunalnej, tel.: 22 779-00-55.

< 1 ... 247 248 249 250 251 >
Portal wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności portalu. zamknij